Ana içeriğe atla

KADER VE ÖZGÜR İRADE 04/11


Eğer irade varsa kader yoktur, kader varsa irade yoktur. İkisi bir arada geçerli olamaz.


Uslamlama- İrade Versiyonu


1- Tanrı varsa her şeyi bilendir.

2- İnsanların özgür iradesi ya vardır, ya yoktur.

3- Eğer bir durum, gerçekleşmeden önce "kesin olarak" biliniyorsa, o durum gerçekleşecektir (gerçekleşmezse kesinliği olmaz).

4- Eğer tanrıya inanmayışımız, biz daha ortada yokken biliniyorsa, bu gerçekleşecektir.

5- İrademiz varsa; inanıp inanmamayı seçebiliriz

6- Fakat inanmayışımız, daha gerçekleşmeden, tanrı tarafından kesin olarak seçildiği için irade kapsamına girmez.

7- Dolayısıyla ya irade yoktur, ya da tanrı her şeyi bilmiyordur.

8- Tanrı her şeyi bildiğine göre irade yoktur.

9- Dolayısıyla insan iradesine bağlı, ölümden sonra yaşam vaad eden hiçbir görüş gerçek olamaz.

İRADE VARSA KADER YOKTUR
KADER VARSA İRADE YOKTUR
ALGISINDAKİ HATA VE ALGI YANILMASI

MADEM İRADEN VAR KADERİN YOK O İRADENLE DOĞACAĞIN YERİ ANA BABANI CİNSİYETİNİ TEN RENGİNİ VE DAHA BİR ÇOK ŞEYİ SEÇSEYDİN. SEÇEMEZSİN ÇÜNKÜ BU SENİN KADERİNDE ALIN YAZINDA YADA ADINI NE KOYARSAN KOY SENİN İÇİN  BİR ZAMAN, AİLE CİNSİYET, DAHA BİR SÜRÜ ŞEY ZATEN SEÇİLMİŞ.

BUNLAR İRADENİ YOK MU ETTİ,HAYIR.
İKİSİDE PAŞA PAŞA KARDEŞ KARDEŞ KARDEŞ YÜRÜDÜ.
İKİSİ VİR ARADA ZATEN BAŞKA TÜRLÜSÜDE HAYAL GÜCÜNE KALMIŞ.


1- Tanrı varsa her şeyi bilendir.
ALLAH VARDIR VE HERŞEYİ BİLENDİR.

2- İnsanların özgür iradesi ya vardır, ya yoktur.
İNSANLARIN ÖZGÜR İRADESİ VARDIR, ZANNEDİLDİĞİ GİBİ SINIRSIZ SONSUZ YADA %100 DEĞİLDİR.


3- Eğer bir durum, gerçekleşmeden önce "kesin olarak" biliniyorsa, o durum gerçekleşecektir (gerçekleşmezse kesinliği olmaz).
ZAMANIN MEKANIN ATOMDAN YARATILMIŞ BÜTÜN ALEMİN RABBİ OLAN ALLAH'IN BİR ŞEYİ BİLEMECEĞİNİ DÜŞÜNMEK ZAN ETMEK ALLAH KAVRAMININ İÇİNİ YANLIŞ BİLGİLERLE DOLDURULDUĞUNUN GÖSTERGESİDİR.

ALLAH DEĞİLDE ALELADE BİR İNSAN TARAFINDAN BİLİNİYORMUŞ ALGISI YANLIŞTIR.


4- Eğer tanrıya inanmayışımız, biz daha ortada yokken biliniyorsa, bu gerçekleşecektir.

ALLAH YARATTIĞINI EN İYİ BİLENDİR


5- İrademiz varsa; inanıp inanmamayı seçebiliriz

İRADEMİZ VARDIR FAKAT SINIRSIZ SONSUZ DEĞİLDİR VE İNANIP İNANMAMAK KONUSUNDA ALLAH SERBESTLİK TANIMIŞTIR.



6- Fakat inanmayışımız, daha gerçekleşmeden, tanrı tarafından kesin olarak seçildiği için irade kapsamına girmez.

İNANAMAYIŞIMIZIN ALLAH TARAFIN SEÇİLMESİ MANTIĞI YANLIŞTIR.
ALLAH SANA BELLİ DURUMLAR VE KOŞULLAR İÇERİSİNDE BİR HAYAT ÇİZGİSİ VERİR. VE SEN SEÇİMLER YAPMAYA BAŞLARSIN. İNANAMAK İNANMAMAK DA BU SEÇİMLERDEN BİRİDİR. ALLAH'IN YARATMA DÜZENİNİ DELİLLERİNİ YADA AYETLERİNİ YADA DAHA FARKLI ŞEYLERİ GÖRÜR İDRAK GÖNLÜNE YERLEŞTİRİR YADA BİR TÜRLÜ BELLİ BİR MANTIĞA OTURTAMAZSIN.
ALLAHIN SEN NE YAPARSAN YAP NE DÜŞÜNÜRSEN DÜŞÜN  BUNUN SONUCU OLARAK VERECEĞİN KARARLARI BİLMEMESİ MÜMKÜN YADA İHTİMAL DAHİLİNDE DEĞİLDİR.



7- Dolayısıyla ya irade yoktur, ya da tanrı her şeyi bilmiyordur.

DOLAYISIYLA BİR ÇOK DURUMDA İRADEN VARDIR(MUTLAK BİR İRADE DEĞİLDİR),
VE ALLAH SENİ YARATTIĞI ATOMU VE ONU OLUŞTURAN KUARK'LARI VE ONU OLUŞTURAN DAHA KÜÇÜK YAPI TAŞLARINI  VE ONLARIN İÇERİSİNDE KARARSIZ OLAN EN KÜÇÜK PARÇALARIN KARARLARINI VE SONSUZ OLAN OLASILIKLARINI ŞÜPHESİZ BİLMEKTEDİR.


8- Tanrı her şeyi bildiğine göre irade yoktur.

ALLAH'IN HER ŞEYİ BİLMESİ DEMEK SENİN İRADENLE ALDIĞIN, ALAMADIĞIN YADA ALACAĞIN KARARLARIN DAHA SEN HİÇ BİR ŞEY İKEN DAHİ BİLİNMESİNE ENGEL DEĞİLDİR.



9- Dolayısıyla insan iradesine bağlı, ölümden sonra yaşam vaad eden hiçbir görüş gerçek olamaz.

İRADE İLE İLGİLİ YUKARIDA AYRINTILI BİLGİ VERMEYE ÇALIŞTIM. YALNIZCA İRADE KAVRAMINDAN YOLA ÇIKARAK
GÜYA İRADENİN YOK OLDUĞU KESİNLEŞTİRİLEREK ÖLÜMDEN SONRA HAYAT OLAMIYACAĞI SONUCUNA VARMAK
TAMAMEN YANLIŞ BİR YAKLAŞIMDIR.

DEVAM ET(BÖLÜM5)>>

Bu blogdaki popüler yayınlar

KURAN'I KERİM'DE KADIN HAKLARI

KURAN'I KERİM'DE AYET AYET KADIN HAKLARI (SÖZÜM ONA MÜSLÜMANLARIN YANLIŞ UYGULAMALARI DEĞİL KURAN'I KERİM'İN KADINA BAKIŞI Kuranda kadınlar ile alakalı  ayetlerin hemen hepsi 2:35 - Dedik ki: "Ey Âdem, sen ve eşin cennette oturun, ikiniz de ondan dilediğiniz yerde bol bol yeyin, fakat şu ağaca yaklaşmayın, yoksa zalimlerden olursunuz." ADEM DEĞİL HAVVA DEĞİL SEN VE EŞİN 2:187 - Oruç gecesi kadınlarınıza yaklaşmanız, size helâl kılındı. Onlar,sizin için bir örtü, siz de onlar için bir örtü durumundasınız. Allah, nefsinize güvenemeyeceğinizi bildiği için müracaatınızı kabul buyurdu ve sizi bağışladı. Şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizler için yazdığını isteyin. Ta fecrin beyaz ipliği siyah iplikden size seçilinceye kadar yiyin, için. Sonra da ertesi geceye kadar orucu tam tutun. Bununla beraber siz mescitlerde îtikaf halinde iken onlara yaklaşmayın. Bunlar, Allah'ın sınırlarıdır, sakın onlara yaklaşmayın. Allah, âyetlerini insanlara bö

HZ MUHAMMED'E ATILAN İFTİRALAR(HZ.AYŞE)

Hz. Ayşe / Aişe validemiz, Peygamber Efendimiz ile evlendiğinde kaç yaşındaydı? Değerli kardeşimiz, Peygamberliğin gelişinden on yıl sonra, elli yaşındayken eşi Hz. Hatice’yi kaybeden Peygamberimiz (asm.) kendisine hem ev işleri ve çocuklarının bakımında yardımcı olacak, hem de İslâm’a davet faaliyetlerinde destek olacak eşlere ihtiyacı vardı. Bunun için bir yandan yaşlı ve dul bir kadın olan Sevde’yi, öte yandan da en yakın arkadaşı olan Hz. Ebubekir’ in kızı Hz.Ayşe’yi istetti. Hz. Peygamberin bu isteği, vahyin başlangıcından on yıl sonradır. Hz. Ayşe vahiy başlangıcından beş altı yıl önce doğmuştur. Dolayısıyla Hz. Ayşe’nin Peygamberimizle evlendiği yaşın on yedi-on sekiz olduğu ortaya çıkar. Bu konu, daha detaylı bir şekilde Mevlana Şibli’ nin “Asr-ı Saadet” kitabında geçer. (İst. 1928. 2/ 997 ) Hz. Ayşe’nin evlendiği zaman yaşının büyük olduğunu, ablası Esma’nın biyografisinden kesin olarak anlıyoruz. Eski biyografi kitapları Esma’dan bahsederken diyorlar ki: “

DİNSİZLER NEDEN ALLAH'A İNANMAZ

Dinsizler Neden Allah'a İnanmaz - Neden Allah'ı Mantıksız Buluyoruz  Neden Allah'ı Reddediyoruz,Allah Niye Var Olamaz,Biri Neden Allah'ı Reddeder,Ateistler Neden Allah'ı Reddeder,Reddetme Kelimesi Mantıklı Mıdır,Dinsizler Neden Allah'ın Varlığını Kabul Etmez , bugün ki yazımız bunlarla alakalı olacak.   Ateistler Neden Allah'ı Reddeder , İnanmaz?Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit.Ateistlerin Allah'ı reddetmesini , daha doğru bir tabir ile inanmamasını , olamayacağını düşünmesinin nedenini bir agnostik olarak açıklayayım.Eğer siz tanrının varlığını kabul ettirmeye çalışıyorsanız , göstereceğiniz örnekler bellidir , panteizme göre paralel ve sonsuz evrenleri , deizme göre de Big Bang'i örnek verebilirsiniz.Ama söz konusu Allah olunca , diğer var olduğuna inanılan ve inanılmayan tanrılardan soyutlamak amacıyla ayetlerden örnek vermelisiniz.Bakıyoruz ayetlerimize , kadınların hakları ezilmiş , cariye ve köle gibi 2 kavram var , bilime aykır